businessplaces.nl

3 handige tips voor het besparen op printkosten

Printapparaten zijn tegenwoordig misschien niet zo duur, maar met alle cartridges en toners die ze ieder jaar verslijten is printen toch vaak een duur grapje. In dit artikel geven we jou 3 handige tips om flink te besparen op printkosten.

1. Kijk zowel naar prijs als naar zuinigheid

Of je nu weinig of regelmatig afdrukken maakt, het is allereerst van belang om bij de aanschaf van een nieuwe printer zowel te kijken naar de prijs als ook naar hoe zuinig de printer werkt. Veel printers gebruiken veel inkt, ook wanneer je weinig print. Printers gebruiken namelijk niet alleen inkt voor het maken van afdrukken, maar ook voor de schoonmaak van de spuitmondjes in de inktkop. Dit doen ze door er wat inkt doorheen te spuiten, dat dan vervolgens in een opvang sponsje verdwijnt. Fabrikanten bouwen dit in om te voorkomen dat de spuitmondjes verstopt raken en de afdrukkwaliteit minder wordt.

Hoeveel inkt een printer voor het schoonmaken gebruikt verschilt sterk per apparaat. In sommige gevallen gebruikt het printermodel wel 80% van de inkt die in een cartridge zit voor het reinigen van de printkoppen. De inkjet printers van Brother werken het meest zuinig op dit gebied en de printers van Epson zijn dat in veel gevallen juist niet. De HP printers die bijvoorbeeld compatibel zijn met de HP 301XL zijn ook een veilige keuze. Op de website van de Consumentenbond staat een vergelijkingspagina waarop je kunt zien welke printers het meest zuinig met jouw dure inkt omgaan.

2. Laserprinter versus inkjetprinter

Wanneer je alleen afdrukken in zwart-wit maakt ben je voordeliger uit met een laserprinter. Tegenwoordig zijn laserprinters al vanaf zo’n €50 te verkrijgen. Laserprinters die zowel kunnen scannen en kopiëren zijn al te koop vanaf €100.

Een belangrijk voordeel van laserprinters ten opzichte van inkjetprinters is dat zij geen toner gebruiken wanneer de printer niet wordt gebruikt. Laserprinters gebruiken voor het afdrukken immers een heel andere techniek (met verhitting). Op de lange termijn bespaar je daarom veel geld met een laserprinter.

3. Overweeg huismerk cartridges

Cartridges en toners van de originele merkfabrikanten zijn vaak zeer prijzig. Wanneer je alternatieve cartridges en toners in huis haalt bespaar je een hoop geld. Bij zowel inkjetprinters als bij laserprinters kan dit voordeel gemiddeld oplopen tot zo’n 60%. Neem een kijkje op UwCartridgeWinkel.nl om te zien of er voor jouw printermodel een alternatieve huismerk cartridge beschikbaar is.

Mobiele versie afsluiten