Zakelijk rijden: dit moet je weten

En dan bied je chef je een auto van de zaak aan. Heel mooi, is je eerste en ook wel terechte reactie, al dien je wel rekening te houden met een aantal zaken als het gaat over het rijden in een auto van de zaak. De bijtelling bijvoorbeeld, of het merk auto dat je gaat (of moet) rijden. In de reeks zakelijke blogs voor zakelijke ondernemers online vandaag alles over het rijden in een auto van de zaak.

Visitekaartje

Doorgaans kan het rijden in een auto van de zaak prima uit. Zeker als je baas je er een tankpas bij doet. Ga maar na; je rijdt straks in een nieuwe auto en dan hoef je ook nog geen belasting en verzekering meer te betalen. En reken er maar op dat je baas je niet in een klein onooglijk autootje laat rijden. Integendeel, vaak rijd je in een mooie nieuwe auto, het is immers een visitekaartje van het bedrijf. Toch zijn er ook een aantal zaken die je wel even moet weten voor je een auto van de zaak gaat rijden.

Welk merk?

Een van die zaken is het merk auto. Vaak heb je zelf de keuze voor een merk auto, soms echter beslist de werkgever in welke auto je de komende jaren gaat rijden. Zeker als je een echte autoliefhebber bent, kan dit best een probleem opleveren. Dit kan ook als je baas je een in jouw ogen te kleine wagen wil laten rijden. Bespreek dit dus wel eerst goed. Nog iets: voor de leaseauto ga je bijtelling betalen, terwijl aan de andere kant de reiskostenvergoeding komt te vervallen als je zakelijk gaat rijden. Verder is het goed te beseffen dat als je het bedrijf verlaat, je de auto in moet leveren en dus geen auto meer tot je beschikking hebt. Dit kan ook gelden als je een loopbaanonderbreking houdt. In dat geval kan je werkgever je vragen de auto tijdelijk in te leveren omdat je vervanger er gebruik van moet maken. Ook als je een conflict krijgt dan kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld in afwachting van mediation of zelfs een rechtszaak de auto alvast in moet leveren.

De bijtelling

Waar je vooral rekening mee moet houden is de bijtelling; het bedrag dat bij je inkomen opgeteld wordt voor privégebruik van de auto. De bijtelling is een bepaald percentage van de cataloguswaarde van je auto. Meestal geldt een percentage van 25 als bijtelling. Rijd je een auto met een lagere CO2-uitstoot dan kom je uit op een percentage van 4, 15 of 21 procent. Over dat bedrag betaal je inkomstenbelasting. Je kunt voor je al dan niet besluit zakelijk te gaan rijden dit bedrag precies berekenen. Let ook even op dat als je alle denkbare opties in je nieuwe, zakelijke auto wenst, dit gevolgen heeft voor de cataloguswaarde en dus voor je bijtelling. In andere zakelijke blogs voor zakelijke ondernemers online lees je meer over zakelijk rijden en de financiële consequenties.