De laatste jaren is veiligheid van data voor voornamelijk software- en andere data gedreven bedrijven heel belangrijk geworden. Zo zijn er de afgelopen jaren veel cyberaanvallen geweest bij vele bedrijven en is informatiebeveiliging een topprioriteit geworden, niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook de buitenwereld. Hoe realiseer je die optimale beveiliging en hoe maak je dit aantoonbaar aan de buitenwereld? ISO 270001 certificering komt hier goed van pas. In deze blog meer over dit certificaat en hoe je deze als bedrijf kunt verkrijgen. 

Wat is ISO 27001? 

ISO 27001 gaat over de beveiliging van bepaalde informatie binnen een organisatie of bedrijf. Het focust zich op de manier waarop je als organisatie/ bedrijf omgaat met deze informatie en hoe je deze optimaal kunt beveiligen. ISO 27001 focust zich niet alleen op de manier waarop medewerkers omgaan met bepaalde informatie, maar ook de techniek is een belangrijk onderdeel.  Dit certificaat zorgt er tevens voor dat je als bedrijf bepaalde aanbestedingen kunt doen, die je zonder certificaat niet mag. 

Maatregelen

Voor het behalen van ISO 27001 is het noodzakelijk om bepaalde aanpassingen te doen op het gebied werkprocessen, maar ook technische aanpassingen zijn van groot belang. Met de certificering en de aanpassingen creëer je een bepaalde controle over processen en informatiebeveiliging. Dit alles zorgt ervoor dat de veiligheid van informatie van niet alleen intern belang maar ook klanten gewaarborgd wordt. Het bedrijf zal minder geschaad worden door eventuele cyberaanvallen en het wordt aantrekkelijker voor mogelijke klanten om zich aan te sluiten bij de organisatie. Tevens voldoet de certificering aan de AVG, Algemene, Verordening Gegevensbescherming) die vanaf 2018 van werking is.

De looptijd van ISO 27001

De tijd waarin de certificering behaald kan worden en alle aanpassingen binnen het bedrijf werkzaam kunnen zijn is ongeveer 2 tot 6 maanden. Dit is afhankelijk van de mate waarin het bedrijf of de organisatie al voldoet aan de eisen voor de certificering. Voor het bepalen van de looptijd en kosten voor de certificering moet er allereerst een audit gemaakt worden door een specialist. 

Een ISO 27001 certificering is niet alleen goed voor informatiebeveiliging van interne en externe data, maar helpt ook bij het besluit van eventuele klanten om zich aan te sluiten bij het bedrijf. Het toont namelijk aan dat er met professionaliteit wordt gehandeld met informatie en dat de organisatie of het bedrijf bestand zijn tegen eventuele cyberaanvallen. Het gehele proces kan wat tijd in beslag nemen en voor kosten zorgen maar het kan zeker een goede investering zijn.