Voor de overdracht van videosignaal met hoge resoluties wordt nu meestal DisplayPort gebruikt. DisplayPort kan namelijk hogere resoluties aan dan haar ‘concurrenten’ HDMI en DVI.

Op dit moment kan je via DisplayPort 1.4 resoluties tot 8K (7680 x 4320) op 60 Hz doorsturen, mits de aangesloten apparaten DSC ondersteunen. DSC is een compressie-methode. Het beeldsignaal wordt dan gecomprimeerd zodat het minder bandbreedte verbruikt. Volgens de bedenkers van DSC is het ‘virtually lossless’, dus vrijwel zonder verlies van kwaliteit. De purist zal echter geen compressie op zijn beeldsignaal willen. Zonder compressie is de hoogste resolutie 8K op 30 Hz mogelijk.

Er is al een nieuwe versie van DisplayPort aangekondigd die in de loop van 2018 toegepast gaat worden op apparaten. Deze nieuwe versie kan nog hogere resoluties overbrengen. De maximale resolutie is 8K (7680 × 4320) @ 60 Hz 8 bpc (24 bit/px) of 50 Hz 10 bpc (30 bit/px).

Met deze nieuwe versie kunnen hardcore gamers hun hart ophalen. 60 Hz is namelijk wat over het algemeen als minimum refreshrate gezien wordt voor het spelen van videospellen. Met deze DisplayPort versie kunnen videogames dus op 8K resolutie gespeeld worden! Het nadeel is wel dat voor deze zeer hoge resolutie en refreshrate, er vrij stevige videokaart(en) benodigd zijn. Waarschijnlijk voldoen twee GTX 1080 Ti videokaarten in SLI opstelling niet eens om deze resolutie aan te kunnen sturen. Het wachten is op de volgende generatie videokaarten om dit aan te kunnen!

Displayport en USB type-C

Steeds meer apparaten hebben de nieuwe type-C USB connector aan boord zitten. Deze veelzijdige connector kan heel veel soorten signaal versturen, waaronder beeldsignaal. Als jouw type-C apparaat DisplayPort Alternate Mode ondersteunt, dan kan je er middels een verloopstuk of verloopkabel een DisplayPort monitor of TV op aansluiten. Hiervoor worden een, twee of alle vier de SuperSpeed paren van USB type-C gebruikt. Het is afhankelijk van de gebruikte resolutie en het aantal aangesloten monitoren hoeveel paren er gebruikt worden en of er dus nog ruimte is voor een ander SuperSpeed signaal.

Het voordeel is dat type-C connectoren heel klein zijn. Daarmee is dit de vervanger geworden voor onder andere SlimPort en de mini- en micro DisplayPort connectoren. De verwachting is dat apparaten in de toekomst niet meer met die aansluitingen gemaakt worden, maar dat er uitsluitend nog USB type-C aansluitingen gebruikt worden.

DisplayPort kabels kopen

Er zijn veel adressen waar DisplayPort kabels verkocht worden. Het beste koop je kabels die VESA gecertificeerd zijn. De meeste merken kabels die verkocht worden, zijn dat niet. Een merk die dat wel is, is het merk Accell. Dit merk wordt in Nederland vertegenwoordigd door Kabeltje.com. Als je gegarandeerd een goede DisplayPort kabel wilt kopen, dan koop je een Accell DisplayPort kabel bij Kabeltje.com.