Het kan iedereen overkomen; je e-mail is gehackt. Je hebt ontdekt dat er vanuit jouw adres allerlei spam naar je contacten is verstuurd en dit is natuurlijk erg vervelend. De hacker kan niet alleen allerlei informatie van je stelen, maar ook je goede naam kan beschadigd worden door de spam die uit jouw naam lijkt te zijn verzonden. Maar wat moet je eigenlijk doen als je e-mail is gehackt?

Verander je wachtwoord

Het eerste wat je moet doen als je erachter komt dat je e-mail gehackt is, is het veranderen van je wachtwoord. Verander niet slechts één tekentje, maar verzin een compleet ander wachtwoord. Vermijd het gebruik van namen of geboortejaren. Deze zijn gemakkelijk te achterhalen voor hackers. Gebruik zowel hoofd- als kleine letters in je nieuwe wachtwoord. Zorg er ook voor dat je wachtwoord lang genoeg is en dat je steeds andere tekens gebruikt. Dus ook cijfers en leestekens. Kies niet hetzelfde wachtwoord die je bijvoorbeeld op andere social media account ook hebt. Kies voor elk platform een ander wachtwoord.

 

Afbeelding (gratis & rechtenvrij):  https://cdn.pixabay.com/photo/2018/05/16/18/42/security-3406723_960_720.jpg

Controleer op virussen

Het is heel goed mogelijk dat de hacker in je webmail account is gekomen door een programma op je computer. Dit programma staat er vaak op zonder dat je het doorhebt en bieden hackers toegang tot jouw computer. Nu denk je misschien: hoe komt dit programma op mijn computer? Een virus kan gemakkelijk op jouw apparaat komen door middel van spamberichten. Als je bijvoorbeeld op een link uit een spambericht hebt geklikt, wordt er vaak automatisch een virus gedownload. Om virussen te voorkomen kun je het beste een virusscanner downloaden. Deze geeft je automatisch een melding als er een virus wordt geconstateerd.mail

Stuur een bericht

Het kan zo zijn dat de hacker een bepaald spambericht heeft gestuurd naar jouw contactpersonen. Om dit te controleren, moet je kijken bij je verzonden berichten. Meestal verwijzen de berichten die de hacker heeft gestuurd naar een bepaalde website die volstaat met virussen. Stuur de desbetreffende contactpersonen een mail en vertel dat de mail niet van jou afkomstig is, maar dat je account is gehackt. Waarschuw tegen het klikken op het linkje dat in de mail staat en vertel dat je stappen hebt genomen om te voorkomen dat het nog een keer voorkomt.