Zoekt u nog een interessante manier om te investeren in de Nederlandse economie? Misschien is een participatiemaatschappij dan iets voor u. U kunt eenvoudig en snel een participatiemaatschappij inschakelen om te investeren in bijvoorbeeld MKB-ondernemingen. Zo’n bedrijf werkt ook andersom. Zoekt jouw onderneming nog groeikapitaal en investeerders? Dan is een participatiemaatschappij tevens een interessante oplossing. Op BusinessPlaces ontdekt u wat zo’n bedrijf precies allemaal voor u kan betekenen.

Wat is een participatiemaatschappij precies?

Een participatiemaatschappij is in feite een grote investeringsmaatschappij. Daar moet echter wel een kanttekening bij gemaakt worden. Zo’n bedrijf kan je eigenlijk beter vergelijken met beleggers dan als investeerders. Een participatiemaatschappij keert geen leningen uit, maar neemt aandelen van bedrijven aan om op die manier een hoog rendement eruit te halen. Daarnaast beheert zo’n maatschappij het vermogen van beleggers in één groot fonds.

Vervolgens wordt er vanuit het fonds dat honderden miljoenen euro’s bevat, geïnvesteerd in bedrijven die potentie hebben. Zo kunnen participatiemaatschappijen ondernemingen van groeikapitaal voorzien in ruil voor aandelen. U zou het kunnen vergelijken met een pensioenfondsen of andere beleggingsfondsen. Het grote verschil zit in de zeggenschap. Een participatiemaatschappij bemoeit zich bijvoorbeeld actief met het beleid van het bedrijf waarvan het aandelen heeft.

Investeringsmaatschappij in Nederland

In Nederland hebben we niet zo gek veel van dit soort organisaties. Bovendien zijn niet alle geregistreerd maatschappijen onder deze noemer echt zelfstandige partijen. Ook ingewikkelde constructies als bankenfondsen en verzekeringsfondsen behoren tot dezelfde categorie. Toch wordt het steeds populairder om via een participatiemaatschappij te investeren of aan groeikapitaal te komen. De reden? Er wordt in meerdere kansrijke bedrijven tegelijk geïnvesteerd. Dat maakt het risico voor investeerders kleiner.

Zeggenschap over een bedrijf

Een belangrijk aspect van in zee gaan met zo’n participatiemaatschappij is het zeggenschap. Een participatiemaatschappij neemt zoals eerder vermeld een aandeel in een kansrijk bedrijf. Zij gaan er met andere woorden vanuit dat de onderneming meer waard zal worden in de toekomst. Om te garanderen dat zij waar voor hun investering krijgen, zal zo’n maatschappij zich gaan bemoeien met het bedrijf. Aan de andere kant kan zo’n maatschappij ook de nodige informatie, kennis en contacten leveren aan het bedrijf waarvan ze aandelen hebben.

Er zijn dus zowel voordelen als nadelen op te noemen als het gaat over de zeggenschap over een bedrijf. Indien het bedrijf waarin geïnvesteerd wordt akkoord gaat met een medezeggenschap, dan kan een investeringsmaatschappij een actievere rol innemen. Dit kan weer leiden tot grotere omzet, snellere groei en meer conversie. Daarentegen moet het bedrijf, en dan voornamelijk de eigenaar, hier ook wel mee instemmen. Als dit niet het geval is, zal de samenwerking met een participatiemaatschappij moeizaam verlopen.