De overheid heeft per 1 januari flink wat veranderd aan de heffingen over ons zakelijk energieverbruik. De energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) stegen. Tegelijkertijd is de Vermindering Energiebelasting gedaald. Beide veranderingen zijn dus niet in je voordeel waardoor je meer betaalt voor je zakelijke energieverbruik.  

De energiebelastingen in het kort

De Opslag Duurzame Energie (afgekort ODE) is een heffing die de overheid in 2013 heeft geïntroduceerd. Over iedere verbruikte kWh stroom en m3 gas betaal je een bedrag aan ODE. De opbrengst van deze heffing steekt de overheid in maatregelen om de productie van duurzame energie te stimuleren.

Daarnaast betaal je energiebelasting over je zakelijk gas- en stroomverbruik. Dit dient als stimulans om zuinig met gas en stroom om te gaan. Een interessante ontwikkeling is dat de energiebelasting op gas stijgt en de belasting licht daalt voor de eerste 10.000 verbruikte kWh stroom. De overheid wil namelijk dat we vooral stroom gaan verbruiken en minder gas. Gas wordt gezien als vervuilender voor het milieu.  

De Vermindering Energiebelasting daalt

Ieder jaar krijg je over je energiekosten een bedrag terug. Dit noemen we de Vermindering Energiebelasting (VEB). De overheid vindt namelijk dat gas en stroom onder de eerste levensbehoefte vallen en daarom is een deel van je energieverbruik belastingvrij. Dit deel wordt echter steeds kleiner. In 2018 kreeg je nog ruim € 308,- (exclusief btw) terug en in 2019 is dit teruggebracht tot € 257,-. In vergelijking met vorig jaar is dit dus € 51,- minder. Overigens krijg je dit bedrag via de energieleverancier teruggestort. Meestal wordt het verrekend op je jaarafrekening.   

Waarom je meer aan overheidsheffingen betaalt

De ODE en energiebelasting stijgen jaarlijks. Dit heeft allerlei oorzaken. De overheid wil onder andere het verbruik van gas minder aantrekkelijk maken voor ondernemers en particulieren. Den Haag heeft namelijk als stip op de horizon om een volledig aardgasvrij Nederland in 2050 te hebben.

De energiebelasting op gas verhogen is dé manier om het verbruik van gas onaantrekkelijk te maken. Bedrijven en particulieren worden hiermee in eerste instantie gestimuleerd minder gas te verbruiken en uiteindelijk om helemaal de gaskraan dicht te draaien. Ze kunnen bijvoorbeeld een warmtepomp laten installeren waardoor verwarming op gas niet meer nodig is. Geen gas verbruiken  betekent ook niet meer de hoge energiebelasting hierover betalen.

Een andere belangrijke reden voor de stijgingen, is dat het de overheid veel geld kost om de transitie naar duurzame energie te bekostigen. Via de subsidie de SDE+ gebeurt dit bijvoorbeeld. Door via de SDE+ de ontwikkeling van zonne- & windmolenparken gedeeltelijk te financieren, blijft het voor bedrijven interessant om in deze duurzame maatregelen te investeren. Dit betekent wel dat de subsidiepot van de SDE+ gevuld moet zijn. Wat gebeurt met de Opslag Duurzame Energie.

Hoe je alsnog een lage energierekening behoudt

Een hogere energierekening vanwege de toenemende energiebelastingen is niet te vermijden. Wel kun je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk betaalt aan de levering van gas en stroom. Door het aanbod van zakelijke energieleveranciers online te vergelijken, vind je het scherpste actietarief. Het aanbod kun je vervolgens direct online aanvragen. De vergelijking maak je eenvoudig en binnen enkele minuten via een online energievergelijker. Ben je benieuwd wat jij kunt besparen? Start dan direct met energie vergelijken zakelijk.