Ieder jaar weer ontvang je van de zakelijke energieleverancier een jaarafrekening. Hierin wordt de balans opgemaakt: wat heb je als ondernemer het afgelopen jaar verbruikt aan zakelijk gas en stroom en hoeveel heb je betaald? Om zeker te weten dat je jaarafrekening – of eindafrekening – klopt en je niet teveel betaald, hebben we onderstaande checklist voor je opgesteld.

Check 1 – Het gas en stroomverbruik

Heeft de zakelijke energieleverancier het juiste gas- en stroomverbruik genoteerd? Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen op het moment dat je de jaarafrekening controleert.

Het zakelijk energieverbruik is eenvoudig na te gaan:

  1. Bekijk welke meterstanden er op je jaarafrekening stonden genoteerd van een jaar terug.
  2. Bekijk welke meterstanden genoteerd staan op je meest recente jaarafrekening.
  3. Kloppen de meterstanden op de recente jaarafrekening met de meterstanden die jij of de slimme meter hebt doorgegeven aan de energieleverancier?*
  4. Haal vervolgens de oude meterstanden van de nieuwe meterstanden af. Nu heb je het gas- en stroomverbruik van het afgelopen jaar uitgerekend.
  5. Klopt het verbruik op de recente jaarafrekening met het verbruik dat jij hebt uitgerekend?

*Tegenwoordig is bij veel bedrijven een slimme meter geïnstalleerd. Deze geeft automatisch de meterstanden door aan de netbeheerder zonder dat jij het door hebt. Je doet er goed aan om jaarlijks, rond de periode dat je de jaarafrekening ontvangt, zelf ook nog de meterstanden te noteren. Vervolgens kun je controleren of de meterstanden op de jaarafrekening kloppen.

Check 2 – Tarieven: het leveringstarief & de terugleververgoeding

Niks zo vervelend als blijkt dat je een hoger zakelijk energietarief betaalt voor je gas en stroom dan je bij het aangaan van de overeenkomst hebt afgesproken. Controleer daarom of de kale leveringstarieven voor je gas en stroom overeenkomen met de kale leveringstarieven zoals ze in het energiecontract staan.

Heb je zonnepanelen en lever je meer stroom terug dan je zakelijk verbruikt dan ontvang je een terugleververgoeding. Controleer net zoals je bij het leveringstarief hebt gedaan of de terugleververgoeding op de jaarafrekening overeenkomt met het afgesproken tarief.

Check 3 – De teruggaven: Vermindering Energiebelasting & welkomstkorting

Voor een deel van je energiekosten krijg je soms geld teruggestort. Namelijk met de Vermindering Energiebelasting en/of de welkomstkorting.

De Vermindering Energiebelasting (VEB) is een bedrag dat de overheid teruggeeft aan zakelijke energieverbruikers. Ten minste, als de aansluiting hoort bij een bestemming met een verblijfsfunctie zoals een kantoorpand. Een aansluiting in een garagebox ontvangt bijvoorbeeld geen VEB.

Geldt voor jouw situatie een verblijfsfunctie, controleer dan of de VEB klopt. Deze wordt per dag berekend. Dus als je contract korter dan 365 dagen liep (bijvoorbeeld 359) dan wordt de VEB over dit exacte aantal dagen berekend.

Bij sommige zakelijke energiecontracten hoort een welkomstkorting. De energieleverancier rekent deze vaak af op de jaar- of eindafrekening. Controleer of deze vermeld staat op de rekening en of het bedrag klopt.

Check 4 – De aansluitcapaciteit

Hoeveel gas of stroom er per uur door een energie-aansluiting kan, geeft de aansluitcapaciteit aan. Dit is de zwaarte van de aansluiting. Hoe zwaarder de aansluiting, hoe meer je per jaar betaalt aan de netbeheerder.

Controleer goed of de aansluitcapaciteit juist op de afrekening staat genoteerd, want het kan honderden euro’s op jaarbasis schelen. Weet je de aansluitcapaciteit niet? Deze kun je met je postcode en meternummer achterhalen bij je netbeheerder.

Bijbetalen of ontvangen?

Uiteindelijk wordt op de jaarafrekening of eindafrekening aangegeven of je geld terugkrijgt of juist moet bijbetalen. Afhankelijk van hoeveel je maandelijks als voorschotbedrag hebt betaald en wat je in een jaar tijd aan gas en stroom hebt verbruikt.

Heb je de jaarafrekening ontvangen en heb je een zakelijk energiecontract voor onbepaalde tijd, dan is het verstandig om direct te beginnen met energie vergelijken zakelijk. Bij contracten met onbepaalde tijd betaal je namelijk dure variabele energietarieven. Ook als je de eindafrekening binnen hebt gekregen is het belangrijk zo snel mogelijk een nieuw energiecontract aan te vragen. Je betaalt namelijk veel minder voor je energie wanneer je een nieuw energiecontract aanvraagt met scherpe zakelijke energietarieven. Vergelijk daarom alle zakelijke energieleveranciers en bespaar eenvoudig op je energiekosten.