Persoonlijke ontwikkeling, wie wil dat nou niet?! Elk jaar stellen we onszelf nieuwe doelen om er na zo’n 10 á 11 maanden achter te komen dat ze toch te hoog gegrepen zijn. Of misschien hebben we er zelf geen moeite voor gedaan. Hoe kunnen we er dan toch voor zorgen dat persoonlijke ontwikkeling geen ‘obstakel’, maar juist een mooi doel wordt?

 

In balans zijn of komen

We hebben het ontzettend druk vandaag de dag. Werken, boodschappen doen, schoonmaken, (klein)kids ophalen, hond uitlaten, pakketje versturen.. Hou jij het nog bij? Wij ook niet. We vergeten onszelf aandacht te geven en lijken bijna uit balans te raken. Een burn-out is echter iets waar je niet op zit te wachten. Dus naast groeien op zakelijk vlak, zoals het leren van nieuwe skills die je helpen efficiënter te werken, is persoonlijke ontwikkeling ook erg belangrijk.

 

Hoezo? Als je al je aandacht focust op je werk, kom je moe thuis en wil je het liefst alleen maar slapen. Dan ben je niet echt in balans, want naast het eten koken en schoonmaken duik je het liefst direct onder de dekens.

 

Elke dag aan de slag

Persoonlijke ontwikkeling is niet iets wat je van je lijstje af kan schrappen. ‘Gezond leven’ of ‘meer lezen’ kan niet behaald worden binnen drie dagen, maar duurt misschien wel drie jaar! Om jouw persoonlijke doel te behalen, moet je elke dag aan de slag. Het klinkt zwaar, maar met kleine stapjes haal je je doel sneller dan je denkt!

 

Houdt alles bij door te schrijven, te vloggen (alleen voor jezelf houden als je dat wilt) of door er met iemand over te praten. Een coach persoonlijke ontwikkeling gaat bijvoorbeeld met jou om de tafel om te kijken wat jouw doel is en waarom dat tot nu toe nog niet is gelukt.

 

In 2019 wél jouw doel halen?

Zo’n coach klinkt misschien overbodig. Je hebt immers overal een coach voor tegenwoordig. Maar vergeet niet dat jij elke dag gelukkig kunt zijn. En als jou dat tot nu toe nog niet (volledig) is gelukt, waarom dan zo doorgaan zoals je nu doet? Coaching persoonlijke ontwikkeling is zo belangrijk, zowel in je privéleven als de tijd die je op je werk doorbrengt.

 

En hoe tof is het als je eindelijk jouw doel hebt behaald?! Zie het als een uitdaging om elke dag weer op een goede manier het uiterste uit jezelf te halen.