Wanneer je werkt op een werkvloer of bij een grote industrie, dan werk je dagelijks met allerlei gereedschappen. Je kunt vast en zeker een aantal stukken gereedschap opnoemen die echt onmisbaar zijn. Zonder die tools wordt het werk niet gedaan. Deze onmisbare stukken gereedschap zijn met andere woorden de drijvende kracht van veel industrieën en werkplaatsen. Een goed voorbeeld van zo’n tool is een compressor. Bij veel bedrijven is de compressor niet meer weg te denken. De aandrijfkracht dat dit gereedschap produceert is met andere woorden onmisbaar. Vandaar dat zo’n compressor een van de tools is die samen de drijvende kracht zijn achter veel industrieën en werkplaatsen.

Onzichtbaar en toch onmisbaar

Voorheen was ik zelf niet zo bekend met compressoren. Ik had een globaal idee wat het voor gereedschap was en waar het voor ingezet wordt. De exacte details ontbraken. Het mooie aan deze tool vind ik vooral dat het lucht produceert onder een hoge druk. Je kunt dus wel stellen dat dit stuk gereedschap onzichtbaar is. De samengeperste lucht zie je namelijk niet echt. Toch kan je een hoop doen met die onzichtbare, krachtige lucht. Een compressor is in een multitool. Dit houdt in dat je dit gereedschap zeer flexibel kan inzetten. Al met al is zo’n compressor met onzichtbare lucht echt onmisbaar voor veel industrieën en werkplaatsen.

Lucht met of zonder olie

Wanneer jij weinig tot geen kennis hebt over dit gereedschap, dan weet je waarschijnlijk niet dat er twee soorten compressoren zijn. Een vriend van mij werkt op dagelijkse basis met zo’n apparaat en vertelde mij het volgende. Er bestaan twee soorten machines die samengeperst lucht produceren. Je kunt kiezen uit een oliegesmeerde en een olievrije compressor. Bij een oliegesmeerde machine krijg je lucht met een ietsiepietsie olie. Zeer kleine druppeltjes olie worden samen met de lucht uit deze tool geperst. Dat kan soms ongewenst zijn, vertelt mijn maat. Dus wanneer je aan de slag gaat met zo’n compressor is het verstandig om te controleren in hoeverre die olie invloed zal hebben op de werkzaamheden.

Spelen met een compressor

Ik moet even heel eerlijk zijn. Mijn nieuwsgierigheid naar dit stuk gereedschap is ontstaan, omdat het me heel leuk lijkt om een beetje te spelen met zo’n ding. Als normale man kom ik niet zo snel in contact met een tool zoals een compressor. Toen mijn maat vertelde dat hij er eentje op werk heeft, heb ik hem gelijk van alles gevraagd. Uiteindelijk gaf hij toe dat je best wat lol kan hebben met zo’n machine. Al moet je dit natuurlijk wel een beetje veilig doen.