Wanneer je een 16 GB-smartphone koopt, verwacht je ook 16 GB aan opslagruimte. Maar dat klopt niet. De vrije opslagruimte is namelijk altijd minder dan wat er op de doos staat. Maar hoeveel heb je nu eigenlijk nodig? Is dat een Micro sd kaart van 4 GB, 64 GB of zelfs Micro sd kaart 128gb? Het is belangrijk te weten, want niet elke telefoon is namelijk uit te breiden.

Wat doe je met 1 GB?

Hoe weet je hoeveel geheugen je nodig hebt, als je niet eens weet wat je met 1 GB kunt doen? Het is vrij simpel: 1 GB aan opslagruimte op een smartphone kun je vullen met ongeveer:

  • 500 foto’s (gemaakt met de smartphone)
  • of 8 minuten aan video-opnames
  • of 200 mp3’s
  • of 10 – 40 apps

Natuurlijk verschillen de groottes van apps enorm, dus je moet daar wel op letten.  Gemiddeld moet je rekenen op zo’n 25 tot 100 MB per app. De grootste apps zijn spellen en navigatiesoftwaremet offline kaarten. Navigatiesoftware kan inclusief kaarten meerdere gigabytes (GB) innemen. Maar wat dacht je van populaire apps zoalsWhatsApp en Facebook? Zij kunnen op den duur veel ruimte innemen, omdat zij veel achtergrondgegevens opslaan op je telefoon.  Heeft je smartphone die ruimte niet beschikbaar, dan kun je de app dus niet downloaden of na veelvuldig gebruik niet meer gebruiken.

Uitbreiden met een micro SD kaart

Wil je meer opslagruimte, dan kan dat soms met een micro sd-kaart. Het is vooral bedoeld voor meer muziek, foto’s en video’s. Apps kun je helaas niet altijd op de sd-kaart zetten. Niet elke smartphone kun je uitbreiden met een sd-kaart. Bij iPhones kan dit überhaupt niet. Ook bij steeds meer Android-telefoons ontbreekt de mogelijkheid om een sd-kaart te gebruiken. Gelukkig zijn er nog genoeg fabrikanten die dit nog wel mogelijk maken. Kijk dus goed welke telefoon je koopt!